terug

Heeft u straks ook een AOW-gat?

Door redactie op woensdag 28 maart 2018

aowHet aantal mensen dat na hun 65e geen volledige AOW ontvangt neemt tot 2024 enorm toe. Van 231.000 nu naar 590.000 in 2024. Valt u daar ook onder?
Iedereen die legaal in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd voor een ouderdomsuitkering (AOW). De nationaliteit en het inkomen spelen daarbij geen rol. Maar wel het aantal jaren dat men in Nederland heeft gewoond.

Gedeeltelijk AOW-pensioen (AOW-gat)

Om voor een volledige AOW in aanmerking te komen, moet u vanaf uw 15e tot uw 65e jaar ononderbroken in Nederland hebben gewoond. Als u in die periode een paar jaar niet in Nederland heeft gewoond, heeft u over die jaren geen AOW opgebouwd. U krijgt dan een een gedeeltelijk AOW-pensioen. Het pensioen wordt gekort met 2 procent voor elk niet verzekerd jaar. U heeft dan een AOW-gat.

Voorbeeld
Ricardo is vanuit Aruba in Nederland komen wonen toen hij 31 jaar was. Hij bouwt dus AOW op vanaf zijn 31e tot zijn 65e jaar. Als hij 65 jaar wordt heeft hij 34 jaar lang AOW opgebouwd. Hij krijgt een AOW-uitkering ter grootte van 34 jaren x 2% = 68%. Dat komt overeen met een korting 34%. Dat kan er dus stevig inhakken.

Gekorte AOW-er onder de minimumloongrens
Als een gekorte AOW-er voldoende ander inkomen heeft, hoeft de korting in financiële zin geen probleem te zijn. Maar het kan ook zijn dat hij naast het gekorte AOW-pensioen geen andere of weinig inkomsten heeft, waardoor hij onder de minimumloon grens uitkomt. In dat geval komt hij in aanmerking voor aanvullende inkomensondersteuning (AIO). Dat is een speciale regeling voor 65-plussers, gebaseerd op de Wet werk en bijstand. Gat dichten Gelukkig kunt u het AOW-gat dichten of voorkomen dat u een AOW-gat krijgt. Dat kan op de volgende manieren:

  • U verzekert zicht op vrijwillige basis voor de AOW voor de tijd dat u tussen uw 15e en 65e jaar niet in Nederland woont.
  • U gaat weer in Nederland wonen en koopt de jaren die u gemist heeft in.
  • U legt zelf een spaarpot aan om de inkomensachteruitgang te compenseren. Bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen of door een lijfrentepolis af te sluiten.

Voor meer informatie: www.svb.nl


Reacties zijn gesloten