terug

VVD Tilburg wil politie-inzet voor verdachte Antilliaanse en Arubaanse Tilburgers

Door redactie op woensdag 5 februari 2014

VVDTilburgDe Gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. Dus ventileren de plaatselijke politieke partijen krasse verkiezingstaal en stoere plannen om kiezers te winnen. Om Tilburg veiliger te maken heeft de VVD haar peilen gericht op verdachte Marokkaanse en Antilliaanse/Arubaanse Tilburgse jongeren tussen de 12 en 17 jaar.

Speciale politie voor Marokkanen en Antillianen
“Tilburg moet en kán veiliger”. Dit is het nieuwe actieplan van de VVD Tilburg voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de partij zijn Marokkaanse en Antilliaanse jongeren de grote boosdoeners als het om veiligheid in de gemeente gaat. Als het aan de VVD en lijsttrekker/wethouder Roel Lauwelier ligt, komt er een ‘specifieke inzet’ op criminele Marokkanen en Antillianen. Dit houdt in dat bij politie en justitie capaciteit wordt vrijgemaakt die zich alleen bezig houdt met de criminaliteit onder Marokkaanse en Antilliaanse jongeren tussen 12 en 17 jaar.

Zijn verdachten ook criminelen?
Lijsttrekker/wethouder Lauwelier baseert zijn omstreden actieplan op cijfers uit de Tilburgse Integratiemonitor. Maar waar de VVD spreekt over criminelen wordt in de monitor gesproken over verdachten.
Volgens de integratiemonitor zijn van alle autochtone jongeren van 12 tot en met 17 jaar 1,2 procent als verdachte bekend bij de politie. Bij Antilliaanse jongeren van 12 tot en met 17 jaar is dit 4,8 procent.

Om hoeveel verdachte Antillianen gaat het?
Het percentage verdachten onder Antillianen is veel hoger dan het percentage onder de autochtonen. Maar om hoeveel Antillianen gaat het in absolute aantallen? Volgens de integratiemonitor zijn dat 20 verdachten. Om een aparte politie-eenheid vrij te maken voor 20 verdachte Antilliaanse/Arubaanse Tilburgse jongeren is niet een efficiënte oplossing omdat de kosten waarschijnlijk heel hoog zijn. En het past ook niet in een tijd dat de Gemeente die op de centjes let en streeft naar een samenleving waar we ‘Allemaal Tilburgers’ zijn.

Kritiek van OCAN
Inmiddels heeft het plan van de VVD voor speciale Antillianen- en Marokkanenpolitie landelijk, lokaal, en in Caribisch Nederland de nodige stof doen opwaaien en voor beroering gezorgd.
OCAN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders) heeft minister Asscher, verantwoordelijk voor discriminatiebestrijding, opgeroepen om krachtig een standpunt in te nemen tegen het volgens OCAN racistische plan van de VVD Tilburg.

Kritiek uit Gemeente Tilburg
De lokale coalitiepartners waren niet te spreken over het standpunt van de VVD en vooral over de toon die de partij gebruikt. Lijsttrekker en wethouder Auke Blaauwbroek (PvdA) is verrast dat de VVD gelijk keihard uit de bocht vliegt bij de start van de verkiezingscampagne. Het veiligheidsdebat ligt voor hem genuanceerder
Berend de Vries (D66) vindt dat je bevolkingsgroepen met dit soort uitspraken op een bepaalde negatieve manier wegzet, terwijl je ze juist moet helpen.
Erik de Ridder (CDA) geeft aan ook voorstander te zijn van aanpakken samen met preventie, maar ‘een boef is een boef, welk kleurtje hij ook heeft’.

Gedraai van de VVD
Twee jaren geleden liep de politieke partij VVD Tilburg voorop bij het afschaffen van het specifieke beleid op minderheden. Bij de Antilliaanse en Arubaanse Tilburgers ging het om beleid gericht op aanpakken werkloosheid, schooluitval en criminaliteit. Nu komt de VVD weer een specifiek op de Antillianen en Marokkanen gericht plan. De VVD toont zich erg ongeloofwaardig met haar plan en probeert met stoere en omstreden plann electoraal gewin te halen over de rug van een minderheidsgroep.


Reacties (1) -

Ton
Ton
7-2-2014 12:06:26 #


Ik meen ergens te hebben gelezen dat er in Tilburg ongveer 300 verdachte jongeren in de leeftijd 12 - 17 jaar zijn. Hiervan zijn er 20 met Antilliaanse afkomst. VVD wil politie vrijmaken om deze 20 jongens en meisjes extra in de gaten te houden omdat zij de gemeente onveilig maken. Wat gaat VVD doen met de overige 280 (300 - 20) jongere verdachten in de stad. Als je al je capaciteit richt op 20 Antillianen, dan heben de overige jeugd verdachten (waaronder ook vedachte autochtonen) bijna vrij spel. Of zie ik het verkeerd?

Reacties zijn gesloten