terug

Wat stemt de Antilliaanse-Arubaanse Tilburger op 12 september?

Door redactie op woensdag 5 september 2012

verkiezingslogo3

 

 

 

 

Op 12 september vinden de Tweede Kamer verkiezingen plaats. BAAT peilde op straat de stemming onder de Antilliaanse en Arubaanse Tilburgers. Gaan ze stemmen? Zo ja, op welke partij? En als ze niet aan stemmen waarom niet?

De Antilliaanse-Arubaanse Tilburger is zo divers dat het haast onmogelijk is om een eenduidige politieke kleur te herkennen. Daarnaast lijkt de politieke betrokkenheid een directe relatie te hebben met de mate van ‘inburgering’ van de Antilliaanse-Arubaanse Tilburger in Nederland. Hoe meer een Antilliaanse –Arubaanse Tilburger maatschappelijk participeert, hoe groter de politieke betrokkenheid. Wij hebben ook gemerkt dat, net zoals bij de autochtone Tilburgers, de politieke betrokkenheid en het vertrouwen dalende is.

Zeer divers
De Antilliaanse-Arubaanse Tilburgse gemeenschap is zeer divers. Ze bestaat uit eerste en tweede generatie Antillianen en Arubanen, laaggeletterden, werklozen, HBO-WO studenten, zeer gelovigen, en hoogopgeleiden.

Wendell
In een kapperszaak in Tilburg spreken wij Wendell. Wendell woont zes jaar in Nederland, is pas afgestudeerd aan de Universiteit en werkzoekend. Wendell gaat zeker stemmen. Hij zweeft nog, maar hij gaat zeker niet op de PVV of SP stemmen. Deze partijen zijn volgens hem te veel gericht op Nederland. Uit de stemwijzer (www.stemwijzer.nl) komen de PvdA en D66 als beste opties naar voren voor hem.

Jerry
In dezelfde kapperszaak is ook Jerry aanwezig. Jerry is erg resoluut. “Ik ga zeker niet stemmen! De makamba’s zien mij niet als Nederlander dus waarom zou ik meedoen aan hun ding, swa? Alle politici zijn zakkenvullers net zoals op Curaçao. Alleen doen ze het hier iets netter. Of ik stem of niet, het maakt toch niks uit en ze blijven mij toch als een allochtoon zien”. Jerry staat daar niet alleen in. Twee andere klanten knikken mee.

Mario
In de Heuvelstraat, voor V&D, komen wij Mario tegen. Mario is 68 jaar gepensioneerd, afkomstig uit Bonaire, en is 49 jaar geleden naar Nederland gekomen om in Tilburg te studeren . Hij is 44 jaar getrouwd met een Nederlandse vrouw en vader van vier volwassen kinderen. Mario vertelt dat hij altijd op de PvdA heeft gestemd. Ook deze keer. Hij vindt dat de PvdA in ieder geval tegengas geeft aan de verharding in de maatschappij. Hij vindt de Nederlanders van tegenwoordig totaal anders dan 49 jaar terug toen hij naar Nederland kwam en vriendelijk en warm werd ontvangen.

Bij zijn vier kinderen (tweede generatie) ziet hij grote verschillen in de politieke kleur. De twee middelste kinderen (39 jaar en 36 jaar) zijn echte liberalen (VVD) en vinden dat de allochtonen niet moeten zeuren maar werken. De oudste zoon (41 jaar) is lid van GroenLinks en de jongste dochter (33 jaar) stemt D66.

Magali
In een Chinese toko/restaurant raken wij in discussie met Magali. Magali is een 44-jarige alleenstaande moeder van twee dochters. Magali is zeer betrokken in haar wijk en doet veel vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen. Daarnaast werkt ze 24 uur per week als maatschappelijk werkster. Magali heeft meestal op het CDA gestemd. Dit vanwege haar christelijke overtuiging. De afgelopen verkiezing heeft ze op de Christen Unie gestemd. Een goede partij zegt ze, en ook het feit dat er een Antilliaanse op de lijst stond (Cynthia Ortega-Martijn) was voor haar een goede reden om op de Christen Unie te stemmen. Dit jaar doet ze dat weer, zegt ze. Haar dochter, inmiddels ook 18 en stemgerechtigd, kiest ook voor de Christen Unie. Magali vindt het erg jammer dat er dit jaar, zover zij weet, maar weinig kandidaten van Antilliaanse- Arubaanse afkomst zijn die op een verkiesbare plek staan. Zover bekend zijn het de Arubaans-Hindoestaans-Surinaams Tanja Jadnannannsing (vierde plaats PvdA) en Curacoas-Surinaams Ixaro Balootje (negende plaats bij de CU).

Lelia
Tijdens een Antilliaanse bijeenkomst in een MFA-wijkcentrum in West spreken wij Lelia (Curaçao, 77 jaar). Lelia is op latere leeftijd (69 jaar) naar Nederland gekomen omdat haar kinderen (zeven in totaal) en kleinkinderen inmiddels in Nederland woonden. Lelia zegt helemaal niks van de Nederlandse politiek te weten maar gaat wel stemmen. Haar kinderen hebben haar verteld dat zij op de SP moet stemmen omdat de SP het beste is voor ouderen en de uitkeringen. Daarnaast vindt Lelia, Emile Roemer wel een sympathieke man. Twee van de kinderen van Lelia (Lientjie en Luis) zijn er ook. Luis (logistiek medewerker) stemt SP en Lientjie (schooljuf en moeder van twee studerende zonen) gaat dit jaar ook SP stemmen vanwege de langstudeerboete uit het lenteakkoord.

Wat vind jij?
Bovengenoemde verhalen geven een beeld van de politieke betrokkenheid, kleur en motivatie van de Antilliaanse-Arubaanse Tilburgers. Twee partijen schijnen weinig kans te maken onder de Antilliaanse-Arubaanse Tilburger, namelijk de PVV van Geert Wilders en de Partij van de Dieren.

Wat verder op valt is dat de populariteit van PvdA (of zoals door Wilders genoemd, partij van de allochtonen) onder Antillianen sterk aan het dalen is. Met name onder de groeiende tweede generatie Antillianen en Arubanen lijkt weinig nieuwe aanwas te zijn.

Verder lijkt het stemgedrag van de Antilliaanse-Arubaanse Tilburger niet zo gek veel te schelen met die van de autochtone bevolking. Het lijk er sterk op dat sociaal maatschappelijke positie een grotere rol speelt op de politieke betrokkenheid en dan etniciteit.

Tot slot, de komende weken zal BAAT regelmatig berichten over de aanstaande Tweedekamer verkiezingen op onze website en Facebook: Beraad-Antillianen-Arubanen-Tilburg.

Praat mee en geef jouw mening.
Het mag ook in het Papiamentu!


Reacties (3) -

Richard Plantijn
Richard Plantijn
5-9-2012 21:41:13 #

De politici en de politieke partijen die we nu kiezen, bepalen de komende vier jaar onze toekomst. Dus ook die van de Antillianen in Tilburg en  in heel  Nederland. De Arubaan of Antilliaan die zegt dat hij zich niet me de Nederlandse politiek bezighoudt, moet goed beseffen dat de politiek in Nederland zich wel direct of indirect met hem/haar bezighoudt.
Daarom vind ik dat iedereen moet stemmen!!!

Bestuur BAAT
Bestuur BAAT
5-9-2012 22:31:36 #

Beste Richard, het bestuur van BAAT en de redactie van baat013.nl zijn volledig met je eens! Vandaar dat wij van 5 September tot en met  12 September iedere dag aandacht besteden aan de verkiezingen. Dank voor jouw reactie en blijf ons volgen de website en je kunt ons ook 'liken' op facebook: Beraad Antillianen Arubanen Tilburg.

Alicia Bosman
Alicia Bosman
6-9-2012 20:59:03 #


Ga alsjeblieft allemaal stemmen en constateer vervolgens dat je weer wordt belazerd, belogen en bestolen. De hersenspoeling dat mensen een stem hebben en dus nog 'iets' kunnen beïnvloeden slaat nergens op.

Reacties zijn gesloten